Fizikalna terapija

Fizikalna terapija predstavlja granu fizikalne medicine koja se bavi primjenom mehaničkih,hemijskih i termičkih agenasa u cilju prevencije,dijagnostike i liječenja pojedinih stanja ili oboljenja.
Metoda koja se koristi prilikom problema koji ograničavaju kretanje, pokret i otežavaju kvalitet života i obavljanje svakodnevnih zadataka i aktivnosti. Njenom primjenom ublažavamo bol, poboljšavamo funkcionisanje lokomotornog aparata.
Ciljevi fizikalne terapije:
-poboljšanje funkcija pojedinih organa,
-sprečavanje nastanka onesposobljenosti kao posledica oboljenja ili povrede,
-smanjenje fizičke nesposobnosti,
-uspostavljanju optimalnog funkcionalnog i radnog kapaciteta.
Neki od zadataka fizikalne terapije su:
-smanjenje ili otklanjanje bola,
-poboljšanje lokalne cirkulacije i metabolizma,
-reparacija i regeneracija tkiva,
-povećanje elastičnosti mekih tkiva,
-regeneracija oštećenih nerava,
-povećanje oslabljene mišićne snage i poboljšanje koordinacije pokreta.
FIZIKALNA TERAPIJA U „Master Fizikal“
1.Fizikalna terapija za degenerativna oboljenja kičmenog stuba(cervikalni,torakalni, lumbalni bolni sindrom,diskopatija,diskus hernija,radikulopatija,išijalgija,spondiloza,diskartroza).
2.Fizikalna terapija kod zapaljenskih oboljenja(reumatoidni artritis,ankilozantni spondilitis,vanzglobni reumatizam,GIHT,sinuzitis..)
3.Fizikalna terapija kod sportskih povreda(povrede mekih tkiva,kontuzije,distorzije,luksacije,hematomi,povrede zglobne čahure,mišića i tetivnog aparata,povrede ramenog lakatnog i ručnog zgloba,povrede karlice kuka i koljena,povreda skočnog zgloba,povreda ahilove tetive,burzitis,tendinitis,mijalgije,rupture mišića..).
4.Fizikalna terapija za upale tetiva i ligamenata(tendinitis,tendovaginitis,epikondilitis,periartritis)
5.Fizikalna terapija kod bolova različite etiologije(migrena,neuropatija,radikulopatije,bolni sindromi kičme,postoperativni bolovi,bolni ožiljci kože)
6.Fizikalna terapija za postoperativna i posttraumatska stanja(povrede vrata,grudnog koša,trbuha i leđa,ankiloza,asrtroza,sudek,fraktura)
7.Fizikalna terapija kod oštećenja nerava(pareze,paralize,spastičnost kod centralne oduzetosti).

Terapijske procedure fizikalne terapije koje se koriste u „Master Fizikal“

LASEROTERAPIJA
Laserska svjetlost je stimulirana emisija elektromagnetnog zračenja iz spektra neionizirajućeg zračenja. To je jako usmjeren snop koherentne monokromatske (infracrvene,vidljive ili ultraljubičaste) svjetlosti.
U fizikalnoj medicini se koriste laseri male snage koji ostvaruju biostimulativni efekt bez termičkog efekta i bez morfoloških promjena obasjanog tkiva.

Terapijska svojstva lasera su:
-snažno analgetsko djelovanje(protiv bola)
-antiinflamatorno i antiedematozno djelovanje(smanjuje upalu i otok)
-izrazito biostimulativno djelovanje(regeneracija tkiva)
Indikacije za primjenu laseroterapije su:
-Lumbalni i cervikalni bolni sindrom,
-Diskus hernija,
-Povrede mišića,tetiva,ligamenata,
-Bellova paraliza,pareza n.facialisa
-Burzitisi,tendinitisi
-Sindrom karpalnog i tarzalnog tunela itd..
Fizikalna terapija laserom ne preporučuje se u trudnoći. Laserski zraci ne smiju se koristiti na području zloćudnih tumora i ne smiju obasjavati oko.

SHOCKWAVE TERAPIJA
Udarni val (Shock Wave) nova je terapijska tehnologija s mnogo medicinski dokazanih učinaka. Ovom terapijskom metodom liječimo kroničnu bol u ramenima, leđima, petama i laktovima. Udarni val je akustični val koji proizvodi iznimno visoku izlaznu energiju te tako služi kao učinkovita, neinvazivna metoda za liječenje lokaliziranih muskuloskeletalnih patologija.
Shockwave terapija koristi se kod:
-Bolno rame,
-Teniski lakat,
-Bol u oblasti karlice i kukova
-Skakačko koleno
-Bol u zadnjoj loži
-Koštano zadebljanje
-Achillodynia – bolna stanja Ahilove tetive
-Kalcifikat u ligamentu, tetivi, mišiću
-Petni trn
-Regeneracija mišićnog i vezivnog tkiva
Udarni talasi sa visokom koncentracijom energije koju koristi Shock Wave terapija djeluju na tkivo na način da uzrokuju medicinske efekte ubrzanog oporavka i rasta tkiva i oštećennih ćelija, analgezije, a obnavljaju i pokretiljivost u zglobu i pokretu. Navedeni procesi djeluju istovremeno i koriste se za liječenje hroničnih, subakutnih i akutnih stanja.

MAGNETOTERAPIJA-SALUS TALENT
Salus Talent je jedinstven terapeutski uređaj za transkutanu magnetnu stimulaciju. To je nov način liječenja neuro-mišićnoskeletnih problema uz primjenu veoma jakog magnetnog polja do 3T. Terapija magnetom je sigurna, neinvazivna metoda primjene magnetskog polja u terapijske svrhe. Ubrzava prirodan proces ozdravljenja i omogućuje prirodan način otpuštanja boli. Biološki efekti:
Stimulacija dubljih slojeva mišića i nerava jer jako magnetno polje prodire kroz sva tkiva pa čak i kostiju i mobiliše sve strukture. Riješava neurološke probleme kao što su: oštećenje perifernih nerava, degenerativnih mišića, atrofija..
Prednosti terapije Salus Talent-om:
-Analgetski efekat sa proizvodnjom endorfina (50-60% manje bola posle prve tereapije),
-Regulisanje simpatičkog i parasimpatičkog autonomnog nervnog Sistema,
-Povećana proizvodnja leukocita,
-Povećana proizvodnja kolagena,
-Antiinflamatorni efekat,
-Brže zarastanje kostiju,
-Kratko trajanje tretmana
-Pozitivno iskustvo pacijenta bez bola.
Indikacije za primjenu Salus Talenta:
-bol u lumbalnom (krsnom) dijelu kičme
-bol u u vratnom dijelu kičme (cervikalni bol)
-išijalgija
-poremećaji perifernih nerava
-povrede
-osteoartroza
-artritis
-otoci
-prelomi

TEKAR TERAPIJA
TECAR terapija, tj. dijatermija sa kapacitivnim i rezistivnim načinom rada provodi se preko aplikatora ili elektroda, koje dovode energiju direktno tamo gdje je potrebno terapijsko djelovanje.Postepeni porast temperature u tkivu ubrzava tjelesne prirodne mehanizme u zahvaćenom području, djelujući na:upalni proces, edem i bol;
TECAR terapija se može primjenjivati samostalno, ali se češće kombinuje sa drugim modalitetima fizikalne terapije. Posebno je koristan kao priprema za kineziterapiju, tj. primjenu vježbi u stanjima kao što su:
-uvodna terapija prije dekompresijske terapije kičme
-mišićni hipertonus,
-regeneracija i relaksacija mišića
-posttraumatski poremećaji
-akutni i hronični bol
-otok
-liječenje sportskih povreda.
Uopšteno, ovu vrstu terapije primjenjujemo u situacijama kad postoji povišen tonus mišića, bilo da je u pitanju preopterećenje (npr. nakon nekih sportskih intenzivnih aktivnosti) ili kad su u pitanju različiti problemi na nivou lumbalne ili vratne kičme koji takođe dovode do napetosti.
Takođe u situacijama različitih bolnih stanja, posebno onih hroničnih, onda kada postoje degenerativne promjene u zglobovima, posebno onim koji su dublje smješteni (npr. zglob kuka), kao i prilikom rehabilitacije najrazličitijih povreda.
Efekti Tecar terapije posebno se ističu u situacijama kada postoje parcijalne rupture mišića, što je jedna od najčešćih povreda sportista, kako profesionalnih tako i rekreativaca.

TERAPIJA ULTRAZVUKOM
Terapija ultrazvukom, tj. ultrazvuk zbog svog dvostrukog djelovanja, mehaničkog i toplotnog, predstavlja veoma efikasnu vrstu fizikalne terapije u terapiji brojnih patoloških stanja nervnog i koštano-mišićnog sistema.
Terapija ultrazvukom poboljšava mikrocirkulaciju, podstiče relaksaciju tkiva i ubrzava metabolizam. Na taj način dolazi do resorpcije medijatora upale i smanjenja bola u tretiranoj regiji.
Trajanje aplikacije iznosi 5-10 minuta, zavisno od stanja. Kod akutnih stanja terapija ultrazvukom traje kraće.
Ultrazvuk se koristi kod sljedećih stanja:
-Cervikalni i lumbalni bolni sindrom
-Hronične degenerativne bolesti
-Burzitisa, tendinitisa, kapsulitisa, epikondilitisa, tendovaginitisa, antenzitisa
-Povrede ligamenata
-Bolno i ukočeno rame
-Radijalni i ulnarni epikondilitis ( Teniski lakat).

Terapija ultrazvukom ne primjenjuje se kod akutne i svježe upale, bilo kojeg stanja u kojem bi izazivanje hiperemije bilo suvišno ili štetno, sklono krvarenju. Uz pomoć ultrazvuka se mogu aplikovati i lijekovi preko kože u ciljani dio tijela i taj postupak se naziva sonoforeza.

KRIOULTRAZVUČNA TERAPIJA
Krioultrazvuk je inovativni elektromedicinski uređaj koji koristi sinergiju dvije kombinirane terapijske tehnike: krioterapije i ultrazvučne terapije.Krio efekat eliminiše termalne efekte ultrazvuka što omogućava njegovo korištenje i kod akutnih povreda kao i kod upalnih procesa.
Krioultrazvuk izaziva jako analgetsko i antinflamatorno dejstvo na tretiranom tkivu. Pospešuje proces rehabilitacije i ubrzava oporavak pacijenta.
Prilikom terapije koristi se ultrazvuk velike jačine, preko 2 w/cm2 i dostiže snagu do 2.8w/cm2.
U isto vreme snižava se temperatura do – 3 stepena Celzijusa.
Moguće je koristiti i dinamički i statički način primene a upotrebljava se kod stanja kao što su sveže povrede, tendinitisi i tendinopatije.
Prednosti:
-Pomaže u procesu zacjeljivanja
-Razbija cikluse boli, grčeva i neaktivnosti te ubrzava oporavak.
-Olakšava bol. 

LIMFNA DRENAŽA
U fizikalnoj terapiji koristimo se limfnom drenažom. To je tehnika za detoksikaciju organizma i regeneraciju tkiva. Ovaj tretman prvenstveno služi za stimulisanje cirkulacije limfe, poboljšanje venske cirkulacije i za detoks organizma. Takođe, ovaj tretman utiče na to da naš organizam bude jači i zdraviji, da očistimo tijelo od toksina i da smršamo.
Limfna drenaža je nezamenjiv terapeutski postupak stimulisanja, cirkulacije limfe, poboljšanje venske cirkulacije i detoksikacije organizma. Ona takođe doprinosi boljoj ishrani i regeneraciji tkiva otklanjanju viška tečnosti i jačanju imunološkog sistema.
Drenažom se ubrzava protok limfe i krvi, dolazi do vazodilatacije s oslobađanjem histamina, izaziva se lokalna hiperemija, povećava se elastičnost i poboljšava izgled kože, ubrzava razmjena materija i dolazi do opšte relaksacije i sedacije.
Indikacije za primjenu limfne drenaže:
-Post-operativne opstrukcije limfnih kanala
-Prevencija i tretman varikoziteta (proširene vene)
-Sindrom karpalnog tunela (pre i posle operacije)
-Rejnoldsov sindrom
-Neuropatija, neuralgija
-Hronični edemi
-Artroza
-Osteoporoza
-Giht
-Tenalgija – “teniski lakat”, “skakačko koleno”
-Celulit – redukcija, apsorpcija masti
-Njega nakon liposukcije
-Regeneracija tkiva – opekotine, ožiljci
-Detoksikacija organizma
-Sindrom teških nogu
-Gojaznost.

INTERX TERAPIJA

InterX terapija je jedinstvena neurostimulacijska tehnologija koja na nekonvencionalan način smanjuje bol i upalu te poboljšava živčanu funkciju. InterX je jedina elektrostimulacija koja u kontaktu s kožom, na displeju pokazuje brojčanu vrijednost koja terapeutu točno pokazuje gdje tijelo ima najveći kapacitet primanja stimulacije. To očitanje terapeutu pokazuje na koje mjesto na tijelu se treba fokusirati kako bi generirali ozdravljenje tj cijeljenje. Inicijalni tretman često nije onaj iz područja najveće boli.

Cilj terapije:
–Smanjenje boli (akutna, kronična)
– Povećanje opsega pokreta
– Smanjenje edema
– Poboljšano cijeljenje tkiva i ubrzan povratak u funkcionalno stanje lokomotornog sustava.

DEEP OSCILATOR TERAPIJA
Terapija dubokim elektrostatičkim oscilatornim poljem predstavlja revolucionarno otkriće u elektromedicinskim naukama. Elektrostatički impulsi stvaraju prijatnu, biološki efektivnu oscilaciju na tretiranom tkivu, koristeći elektrostatičko privlačenje i otpuštanje.
Terapija dubokim oscilacijama se u medicinskoj rehabilitaciji primenjuje kod:
– sportskih povreda
– oporavka poslije treninga
-oštećenja tkiva nastalih kao posledica preteranog fizičkog napora
– bolova u mišićima
– istegnuća, upala i otoka
Klinički dokazani fiziološki efekti aparata Deep oscillator: 
-Velika efikasnost kod smanjenja bola 
-Efekat protiv upale 
-Uspešno smanjenje edema (otoka) 
-Ubrzanje procesa zarastanja rana 
-Antifibrozni efekat 
-Poboljšanje trofike, prehrane tkiva 
-Smanjenje crvenila 
-Detoksikacija 
-Poboljšanje elastičnosti tkiva.

ERGON TERAPIJA
ERGON tehnika je inovativni IASTM terapijski pristup za tretman neuromuskuloskeletnih patologija, kombinacijom statičke i dinamičke manipulacije fascije i mekih tkiva sa specijalnim kliničkim alatom. Koristi ergon tehnike su: efikasno tretiranje i liječenje neuromuskulatornih patologija i bolesti, istovremena redukcija i smanjenje boli u mišićima, tretiranje spazama (ukočenosti mišića i fascije), funkcionalno unaprijeđenje i povećan obim pokreta, korekcija posture (položaja tijela

KINESIOTAPPING
Kinesiotape je elastična terapeutska traka čiji je cilj terapijsko djelovanje na mišiće, tetive i ligamente. Temeljne funkcije i učinci kinesio tapinga:
-Poboljšanje funkcije mišića: npr. nakon rupture mišića, tekućina koja tom prilikom nastaje u međustaničnom prostoru uzrokuje povećanje pritiska, javljaju se bolovi, oticanje i povećanje tonusa mišića.
-Poboljšanje cirkulacije tjelesnih tekućina: npr. kod oštećenja tkiva dolazi do izlijevanja tekućina u određenom području, što rezultira upalnom reakcijom.
-Redukcija boli: Lijepljenje trake potiče podražaj mehanoceptora na koži. Nastali signali putem mehanoceptora stižu u leđnu moždinu, aktiviraju stanice za kontrolu u moždanom deblu i time smanjuju jačinu osjećaja boli u mozgu.
-Podupiranje funkcije zgloba: Različitim načinom postavljanja kinesio tapinga utječe se na mišićni tonus, korigiraju se nejednakosti i asimetrije, čime nastaje ravnoteža u mišićnim grupama.

FOHOW BIOENERGO MASAŽER
Fohow bioenergomasažer je novost na svjetskom tržištu, Bioenergetska masaža se vrši putem Bioenergomasažera, visoko tehnološkog uređaja razvijenog prema načelima i znanjima tradicionalne kineske medicine o energetskim kanalima, meridijanima i unutarnjim organima.
BEM ( Bioenergomasažer ) je uređaj koji će učinkovito pomoći u poboljšanju općeg stanja tijela, spriječiti razvoj “tri hipera”, riješiti se bolova, regulirati rad sustava unutarnjeg lučenja, poboljšati kvalitetu sna, poboljšati stanje kralježnice, povećati spolnu funkciju, usporiti proces starenja i postiže kozmetički učinak. Ova metoda ne zahtijeva tablete ili injekcije, bezbolna je i sigurna.Uređaj se sastoji od glavne jedinice i posebnih rukavica. Uz pomoć posebnog terapeutskog učinka na energetske kanale i biološki aktivne tačke, oni se trenutno čiste i nadopunjuje izvorna Chi energija u njima. Neometana Chi cirkulacija poboljšava cirkulaciju krvi i povećava nivo bioenergije u tijelu.Glavne radnje Bioenergomasažera:
+ uklanjanje toksina,pročišćavanje krvi+ poboljšana cirkulacija krvi+ poboljšani metabolizam+ povećanje stanične aktivnosti, jačanje imuniteta, samoizlječenje tijela+ regulacija autonomnog živčanog sustava, poboljšanje kvalitete spavanja+ uklanjanje edema, ublažavanje boli, jačanje kostiju i mišića+ regulacija endokrinog sustava, kozmetički učinak, gubitak težine
Šta se može postići jednim postupkom:-uklanjanje toksina patogenih faktora (vjetar, hladnoća, vlaga, vrućina)-ekvivalentno 10 masažnih sesija-ekvivalentno 45 minuta detoksikacije limfe-ekvivalentno 1 satu čišćenja energetskih kanala cijelog tijela-gubitak masti ekvivalentan je trčanju 6 kilometara-ekvivalentno tri postupka izbjeljivanja i vlaženja cijelog tijela-ekvivalentno 3-satnom unosu aniona-ekvivalentno 500 ponavljanja bench bench-a-ekvivalentno 36 miliona puta kretanju ćelija-ekvivalentno uklanjanju 4,1 grama toksina iz unutrašnjih organa

ELEKTROTERAPIJA

Elektroterapija predstavlja primjenu električne struje u cilju postizanja terapijskog efekta na tijelo pacijenta. 
Svoju primjenu u medicini elektroterapija je pronašla otkrićem pozitivnog efekta električne energije na strukture mišićnog i nervnog sistema. 
Elektroterapija postiže sljedeće:
-toplotni efekat koji utiče na proširenje krvnih sudova i poboljšanje cirkulacije
-analgetski efekat – stimulacijom nervnih vlakana za prenos bola
-povećanje mišićne mase
-stimulacija oštećenih nervnih vlakana i antiedematozni efekat.
Vrste elektroterapije 
Postoji više vrsta različitih struja koje se koriste u sklopu fizikalne terapije. Nabrojat ćemo samo neke od njih koje koristimo često u našoj ordinaciji.
a) Elektroterapija interferentnim IFS ili “ukrštenim” strujama
Interferentne struje ili “ukrštene struje” su dobile naziv po efektu interferencije koji nastaje u tkivu kada se ukrste dva samostalna strujna kola. Na mjestu gdje se ukrštaju ta dva strujna kola nastaje jak terapijski efekat na tkivo . Elektroterapija inferentnim strujama ima primjenu kod:
degenerativnih i reumatoloških oboljenja, kod trauma, iščašenja,uganuća,preloma, kod sportskih povreda, pareze i paralize, kod cervikalnog i lumbalnog sindroma.
Prednost primjene interferentnih struja je što se može aplikovati i u predjelu tijela gdje pacijent ima ugraene  metalne imlantate npr. vještački kuk ili koljeno.
b) Elektroterapija galvanskim strujama
c) Elektroterapija dijadinamskim strujama
d) Elektroterapija sa TENSom
TENS ili transkutana elektro-nervna stimulacija se zasniva na elektroanalgeziji, stimulacijom nervnih vlakana za prenos bola. Ovom metodom se smanjuje bol u tretiranoj regiji a za posledicu se smanjuje i upotreba analgetskih lijekova. Primjenjuje se kod svih ortopedskih, reumatoloških i neuroloških bolova.
Koristi se kod: akutnih i hroničnih bolova izazvanih različitim patološkim procesima
reumatoloških bolesti
trauma, ortopedskih bolesti ( bol u kuku, koljenu, laktu, ramenu), neurologija, onkološke bolesti
 e) Elektrostimulacija mišića
Elektrostimulacija predstavlja nadražaj strujom određenog intneziteta, frekvencije i trajanja u cilju izazivanja mišićne kontrakcije kod paretičnih (oduzetih) ili atrofiranih mišića koji nisu u stanju da funkcionišu jer su povrijeđeni. Razni oblici elektrostimulacije koriste se i kod zdravih osoba radi poboljšanja fizičke sposobnosti.
f) Elektroterapija elektroforezom
Elektroforeza predstavlja unošenje lijekova u organizam putem konstantne jednosmerne struje preko kože . Elektroforeza omogućava da lijek za najkraće moguće vrijeme prodre na mjesto povrede ili zapaljenja. Na ovaj način se postiže visoka koncentracija lijeka, produženo dejstvo lijeka i stvaranje depoa. Najčešće se koristi kod stanja bola u vratu i leđima kada lijek apliciramo kroz kožu na bolno mjesto.

PROLO TERAPIJA
Proloterapija je terapija koja može pomoći u popravljanju ligamenata. Također je poznata kao regenerativna injekcijska terapija ili terapija proliferacijom.
Ovaj tretman je namijenjen za ozlijeđene zglobove i vezivno tkivo. Također se koristi za liječenje nekih ljudi koji imaju stanja poput artritisa, trzajnih ozljeda i degenerativnih bolesti diska. Proloterapija može liječiti niz područja vašeg tijela, uključujući leđa, vrat, koljena, ramena, bokova, prsni koš i ruke.
Sam koncept djelovanja je baziran na tome da se stimulira upalna kaskada u organizmu u cilju da se reapsorbira nezdravo tkivo, kao što su degenerativni fibroblasti u ozlijeđenim tetivama i stvori novo, zdravo vezivno tkivo.
Proloterapija je metoda koja uključuje ponavljajuća ubrizgavanja iritansa u tetivne, ligamentne i osteoatritične strukture koji se klinički manifestiraju labavošću, smanjenom vučnom snagom i pacijentovom boli, u cilju da pokrene upalni odgovor mekih tkiva koji će, teoretski, dovesti do regeneracije i osnaženja navedenih struktura i smanjenja pacijentove boli, tako što će uzrokovati povećanje faktora rasta, koji onda djelujue na fibroblaste i onda slijedi fibroblastična hiperplazija i sve to omogućuje stvaranje i formiranje novoizgrađenog kolagena.

MEDDISLIPER TERAPIJA
Medislipper je tehnološki inovativan aparat, jedinstven i specifičan za trening mišića i rehabilitaciju zgloba u traumatologiji, sportskoj medicini i neurološkim područjima. Omogućuje učinkovit oporavak propriocepcije i tibio-tarzalne artikulacije te raspon pokreta u svim uvjetima hipomobilnosti.
Medislipper je izvrstan pomoćni instrument u jačanju fizioterapije i posttraumatskog treninga zgloba,osobito nakon:
-Distorzijske traume s privrženošću kapsularnim ligamentima
-Zglobne i mišićne kontuzije
-Frakture
-Mišićnih uganuća