Manuelna terapija

Manualna terapija je oblik fizikalne terapije koju provode specijalno trenirani i visoko kvalificirani fizioterapeuti. Ova terapija ima specifičan pristup koji uključuje detaljan pregled, dijagnozu i tretman velikog broja faktora koji izazivaju bol i probleme sa pokretljivošću.

Kao što je iz samog naziva „manualna terapija“ vidljivo, to je liječenje koje se provodi rukama.
Problemi sa leđima, na primjer, mogu se precizno identificirati te pojedini zglobovi kičme specifično mobilizirati i obraditi. Ovaj oblik terapije također je vrlo učinkovit i kod tretmana na drugim zglobovima. Problemi sa kukom, koljenom i ramenom mogu također biti uspješno tretirani za smanjenja boli i poboljšanja funkcije.

Manualna terapija može biti učinkovita kod tretmana sa:

– problema sa kičmom i njenim diskovima
– vratnom kičmom te spinalnim problemima regije vrata
– upalni bolovi u zglobovima i ukočenost, na primjer kuka, koljena ili leđa
– facijalna bol, glavobolje te bolovi u vilici 
– iritacije živaca koje izazivaju na primjer utrnulost ili trnce u prstima i uzduž n. ishiadicusa
– bol u koljenu izazvana npr. problemima sa ligamentima ili meniskusom
– problemi s laktom kao što su teniski ili golferski lakat
– problemi u zglobu šake i podlaktici kao što su prijelomi kosti, sy.karpalnog kanala te uganuća ili istegnuća
– problemi u stopalu i zglobu kao što su oštečenja ligamanata i tetiva

Manualna terapija je također učinkovita poslije operacija ili sportskih povreda. U situacionom treningu i za pojedine vrste sporta manualni terapeut je u mogućnosti analizirati funkcionalne kretnje lokomotornog sistema i dati savjet u vezi odgovarajućih mjera koje se mogu poduzeti kako bi se smanjio rizik od deformacije ili povrede.

Medicinska masaža

Medicinska masaža je metoda fizikalne terapije koja se služi nizom pokreta na tijelu radi manipulacije tjelesnim tkivom. Izvodi se rukama u svrhu direktnog ili indirektnog djelovanja na mišićni i živčani sistem te cirkulaciju krvi i limfe. Djeluje opuštajuće i često će pridonijeti poboljšanju raspoloženja, samopouzdanja i smanjenja tjeskobe. Smanjuje napetost, a samim time i bolove. Rezultati se osjete već nakon jedne terapije, no ipak kod većih problema bit će potrebno više tretmana, a i kada se riješe problemi s bolovima u leđima, vrlo je pametno odlaziti redovno na stručnu masažu radi samog održavanja tijela i zdravlja organizma.

Ipak, vrlo je važno ko izvodi medicinsku masažu, kao i samo prostor gdje se masaža obavlja. Masažu mora obavljati stručna osoba, jer ako je izvodi nestručna osoba problem može povećati.

Sportska masaža

Sportska masaža je vrlo popularan način tretiranja mekanih tkiva nakon ozljeda, ali i kao strategija prevencije od ozljeda i opuštanja mišića nakon napornih treninga. Sportska masaža se preporučuje svima koji se bave sportom, od rekreativaca do profesionalnih sportaša koji na masaže idu i više puta sedmično.

Sportska masaža se definira kao specifična primjena masažnih tehnika, hidroterapijskih protokola i raspona protokola pokreta i fleksibilnosti.

Sportska masaža ima veliku važnost u trenažnom procesu sportaša, ali i rekreativca. Masaža, naime, ima niz benefita, kako psihičkih, tako i fizičkih i fizioloških. Ona ukupno dovodi tijelo u bolje stanje, prevencija je povredama i smanjenoj mobilnosti, poboljšava elastičnost tkiva te ukupno, popravlja performanse i produžuje trajanje sportske karijere.

Kineziterapija

Kineziterapija je terapija pokretom, a primjenjujemo je za jačanje mišića i oporavak oštećene funkcije kretanja.

Kineziterapija koristi posebno uvjetovane i programirane pokrete u liječenju i rehabilitaciji pojedinih bolesti, ozljeda i deformacija, a uključuje aktivne i pasivne vježbe. Aktivne vježbe izvode se uz asistenciju kineziterapeuta ili bez nje te s otporom ili bez njega.  Ovu terapiju primjenjujemo samu ili u kombinaciji s ostalim metodama fizikalne medicine i rehabilitacije. Koristi se u brojnim patološkim stanjima, ali i kao metoda prevencije ozljeda. 

Kineziterapija se primjenjuje za:

  • jačanje mišića
  • oporavak oštećene funkcije kretanja
  • prevenciju ozljeda.

Mobilizacija

Tehnike manualne medicine su veoma raširene u svijetu s trendom specifičnih metoda koje, osim ciljane mobilizacije i manipulacije pojedinih blokiranih segmenata, nastoje intervenirati i na mekim tkivima pomoću tehnika istezanja i vježbama. Prije samih tehnika manipulacije primjenjuju se tehnike opuštanja mišića manualnom masažom i limfnom drenažom ili hidroterapijom. Veoma često se kombinira i s ostalim terapijskim procedurama koje djeluju antiinflamatorno i analgetski (laser, ultrazvuk, elektroterapija) ili se taj učinak postiže blokadama neuromuskularnih struktura lokalnom primjenom anestetika i /ili kortikosteorida.Taj pristup je doveo do poboljšanja učinkovitosti i dužine trajanja pozitivnog terapijskog efekta za razliku od klasičnih kiropraktičarskih manipulacija.Od terapijskih metoda koristimo:

  • Klasične metode mobilizacije i manipulacije
  • Mulliganove tehnike mobilizacije i istezanja
  • CIRIYAX metode (blokade, masaža i mobilizacija s istezanjem)
  • Taping tehnike